Meddelare: Nils Petter Sundman  År: 1914

Socken/stad: Hässjö  By/kvarter: Sörkrånge

"Vitterbett" är bett av "vitterhundar" eller de osynligas hundar. Det blir riktiga sår. Det botas genom att man tvättar det med brännvin i vilket man läst: "Bitti kommer jag, sent kommer jag igen. Jag stämmer dig inför mörkrens domare i denna natt. Om du icke giver N.N. sin hälsa igen, så har jag en bror, som heter Tor. Tycker du det blir för lite, så ska du få mer. Jag skall två dig från huvudet till fotabjällena som Johannes tvådde Kristus i Jordans flod. Jag tvår all värk ut ur sen, ut ur ben, ut ur blod. Tvi dig, som bet henne/honom! När bet hon/han dig? Tvi dig, som brände henne! När brände hon dig? Tvi dig, som blåste på henne! När blåste hon på dig? Bliv gott i samma stund!" sade Jesus. - Genom tre namn, faderns, sonens och den helige andes namn".

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Trolldom och magi II. Besvärjelser.